YIKAMA
1. Çok Sık Yıkamayın
Uzman görüşümüzü sorarsanız, khaki’lerinizi yalnızca gerçekten zorunlu olduğunuzda yıkamalısınız. Eğer üzerinde leke ya da sizi rahatsız eden bir koku yoksa, onları ikinci turda da (ve üç, hatta dört defa) giyebilirsiniz. Unutmayın, her hafta birkaç defa çamaşır yıkamak su kullanımınızı ve enerji faturalarınızı yükseltir ve bunların hepsi gezegen için kötü haberdir. Elbette khaki’lerinizi asla yıkamamalısınız demiyoruz! Yıkamak, kıyafetlerinize iyi bakmanın kaçınılmaz bir parçasıdır. Ancak her giyişten sonra makineye atıyorsanız, onları çok fazla yıkıyorsunuz demektir. Bunun yerine, khaki’lerinizin biraz ferahlamaya ihtiyacı olduğunu düşündüğünüzde, onları duş alırken banyoda yanınıza koyabilir veya açık havada ipe asmayı deneyebilirsiniz. Bu küçük adımlarla bile, pantolonun üzerindeki koku gider ve kırışıklıklar açılır.
2. Lekeleri Yıkamayı Deneyin
Khaki’nizin üzerine sos mu döküldü? Leke olur olmaz o noktayı hemen yıkayın. Üzerine hafif bir leke sökücü sıkıp, 15 dakika kadar nüfuz etmesini bekledikten sonra, kullandığınız ürünün üzerindeki direktifleri takip edin. Lekelere hemen müdahale ederseniz, khaki’lerinizin kendini yıkamada bulma olasılığı azalır.
3. İlla Yıkayacaksanız, Ters Yüz Edin
İlla yıkamak zorundaysanız, makinaya atmadan önce ters yüz etmeyi unutmayın. Bu, khaki’lerin solmasını ve paçalar, cepler ile kemer boyunca meydana gelebilecek aşınmaları en aza indirir. Ayrıca fermuarları kapayıp düğmeleri iliklemek de önemlidir; böylece khaki’lerinizin şeklini korumasına yardımcı olur, makinadaki diğer parçalara takılıp zarar vermesini önlersiniz.
4. Soğuk Su ile Yıkayın
Çamaşır yıkama süresince harcanan enerjinin %90’ının, makinanın suyu ısıtması sırasında kullanıldığını biliyor muydunuz? Emin olun, khaki’lerinizi soğuk suyla yıkamak, sıcak suyla yıkamak kadar etkilidir. Soğuk su kullanmak ve hassas ayarda yıkamak, khaki ve chino’larınızın üzerine daha az stres yükler. Bu şekilde sökülüp yıpranma olasılıkları düşer.
5. Doğru Miktarda Deterjan Kullanın
Eğer bir gün makinayı yanlışlıkla deterjan koymayı unutup çalıştırdıysanız, çok ciddi çamurlu falan değillerdiyse, çamaşırların aslında temiz çıktıklarını fark etmişsinizdir. Bu neyi kanıtlıyor? Az miktarda deterjanla da işleri halledebilirsiniz. Hata aslında, çok fazla deterjan kullanmak çamaşırlarınızın sertleşip solmasına neden olur. Dolayısıyla, aşırıya kaçmayın.
Hazır konu deterjanlardan açılmışken, doğaya zararınızı minimize etmek için bitkisel bazlı seçenekleri kullanmayı düşünebilirsiniz. Geleneksel deterjanlar su ekosistemlerini kirleten zararlı bileşenler içerebilir ve bunu kimse istemez.